Sweet chili saus, ik raak altijd in de war als ik chili saus moet schrijven, is het chili saus of chilli saus? Gelukkig weet Google het wel ;-). Het leek me leuk om weer eens zelf sausjes te maken, mayonaise, pesto en deze sweet chili saus. En het is werkelijk in een handomdraai gemaakt! Super makkelijk en je hoeft eigenlijk maar 1 pannetje vies te maken, een snijplank en een mes. Geen gedoe met keukenmachines die je naderhand moet afwassen. Lekker in een pannetje, alles met een mesje snijden en dan ben je eigenlijk al klaar. De saus is lekker bij oosterse gerechten maar ook lekker met kleine gehaktballetjes of falafel!
Deze sweet chili saus is suikervrij en gezoet met honing en past in een Paleo dieet. Ik maakte deze saus van de week om bij een spitskool roerbak te eten. Ik ben niet zo dol op spitskool maar het is nu eenmaal gezond dus zo af en toe zet ik het op het menu. De roerbak versie is dan wel het lekkerst en met deze sweet chili saus helemaal!
Dit heb je nodig voor ca. 4-6 eetlepels saus:
5 el witte wijnazijn
2 teentjes knoflook
2,5 el honing van goede kwaliteit
1 kleine rode peper
1 tl geraspte gember
1/4 tl zout
1 tl arrowroot poeder
Zo maak je het:
Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze zeer fijn. Pers de knoflook en rasp de gember.
Doe alle ingrediënten behalve de arrowroot in een steelpannetje en zet deze op middelhoog vuur.
Als het bijna kookt voeg je de arrowroot toe. Blijf roeren tot de arrowroot helemaal is opgenomen. Wacht tot het kookt en roer tot het begint in te dikken. Dit gebeurd meestal binnen 10 seconden.
Als het de juiste dikte heeft haal dan de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.
In een gesteriliseerde pot kan de saus 4 weken in de koelkast worden bewaard.
LET OP: de knoflook/gember kan groen/blauw kleuren, dit komt door het zuur van de azijn en kan geen kwaad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten