Arepa's zijn maisbroodjes gemaakt van gekookt maismeel. Ze zijn vooral erg populair in Venezuela. Ze worden gevuld met van alles, van vlees tot vis en van groente tot kaas. Ze worden bij bijna elke maaltijd gegeten, als hoofdgerecht of als bijgerecht. Je kunt ze opensnijden zoals een pitabroodje en ze blijven zacht en smeuïg aan de binnenkant. Mijn zoon is er dol op! Hij eet ze vaak want ze zijn zo klaar! Het liefst eet hij ze met shoarma (lees: reepjes varkensschnitzel met zout, knoflook, uien, gebakken paprika en tomatensaus) of, zoals op de foto, gevuld met gehaktballetjes. Je kunt ze echt met van alles en nog wat vullen!
Op internet zijn verschillende recepten te vinden, de basis is het zelfde maar het afbakken is steeds verschillend. Het beste resultaat krijg ik als ik ze eerst in de pan bak en daarna afbak in de oven. De broodjes blijven heel lang heet dus je kunt ze best even van te voren maken en warm houden in aluminiumfolie. Het meel dat wordt gebruikt is gekookt maismeel van het merk PAN en dan het gele pak. Alleen met dit meel lukt het om deze broodjes te maken. PAN meel is o.a. verkrijgbaar bij de Albert Heijn.
Dit heb je nodig voor ca. 4-5 broodjes:
2 cups PAN meel
2,5 cups warm water
1 tl zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Neem een kom en doe daar het warme water en het zout in. Voeg nu het meel toe en kneed tot een mooi deeg. Het is wat nattig maar kom niet in de verleiding om meel toe te voegen. Dek het af en laat het 3 minuten rusten.
Vorm nu balletjes en druk deze plat tot ongeveer 1 cm dikte.
Doe een heel klein beetje olijfolie in een koekenpan en laat heet worden, temper het vuur en bak de broodjes 10 minuten, keer ze regelmatig maar wees wel voorzichtig, ze breken snel.
Leg ze op het rooster in de oven en bak ze nog 15 minuten.
Laat ze wat afkoelen (ze zijn echt te heet op vast te houden) en snijd ze dan open zoals je bij een pitabroodje doet. De binnenkant is nog zacht en wat plakkerig. Dit is normaal. Vul ze nu naar wens.
Je kunt het deeg en de broodjes ook van te voren maken. Nadat je van het deeg broodjes hebt gevormd verpak je ze per stuk in vershoudfolie en leg je ze in de koelkast. In de koelkast kun je ze 3 dagen bewaren. Je kan ze ook invriezen maar ik heb daar geen goede ervaringen mee, als ze ontdooid zijn breken ze namelijk nog sneller dan dat ze normaal al doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten