Zoeken in deze blog

zaterdag 11 mei 2019

Airfryer friet zelf maken - RED

Ik heb dit recept gelabeld als RED. Hoewel aardappelen alleen in de wenweek mogen en daarna 5 weken niet is het na die 5 weken het meest gekozen voedingsmiddel om als eerste weer toe te voegen. En omdat het andere ingrediënt; de olijfolie ook RED is (mits je de juiste olijfolie hebt gekocht) vind ik dat ik dit recept het label RED kan geven. Ook andere recepten op dit blog zullen gelabeld zijn met RED. Hoewel de ingrediënten misschien niet in het dieet zitten dat jullie volgen, of  misschien nog niet hebben toegevoegd, zijn het recepten met weinig "spannende" ingrediënten, en zijn het recepten die ik tijdens onze RED periode en tijdens het vervolgonderzoek heb gemaakt voor onszelf en onze zoon.   

Terug nu naar het zelf patat maken, dat is best veel werk; snijden, drogen en voorbakken. Toch maak ik bijna elke week zelf patat. Eerst deden we het in de frituur maar doordat we de olie na 4 keer bakken moesten vervangen en het toch een beetje prijzig was zijn we het met de airfryer gaan bakken. Hier hoeft maar 1 eetlepel olie in! Het enige is dat we het niet zo knapperig krijgen zoals uit de frituur. De airfryer friet die je in de supermarkt koopt wordt vaak wel krokant, dit komt omdat er vaak suiker (dextrose) of kruiden overheen zitten. Helaas mag onze zoon die kruiden niet en ik heb zelf nog niet geprobeerd wat er gebeurd als je suiker over de friet doet tijdens het voorbakken. Dat vind ik een beetje een gek idee. 


Het zelf maken van friet is toch wel een werkje. Maar gelukkig geen onprettig werk vind ik zelf. Je begint met de aardappel, ik gebruik zelf altijd biologische vastkokende aardappels. Je hoeft de aardappels niet te schillen alleen lelijke plekjes moeten er af gehaald worden. Scheelt weer tijd toch! Ook is het handig als je een patatsnijder hebt, dit scheelt ook weer tijd! En je weet zeker dat alle frietjes even dik zijn. 

Dit heb je nodig voor ca. 2 grote porties:
2 kilo vastkokende aardappelen
milde olijfolie

Zo maak je het:

Begin met het schoonmaken van de aardappels door oneffenheden en vieze plekken weg te snijden. Duw ze één voor één door de patatsnijder en doe als het opvangbakje vol is de friet in een pan met water. 



Als alle frieten zijn gesneden was je de frieten en vul je de pan met water tot alle frietjes onder water staan. Laat de frieten een half uur of langer staan. 



Als de frieten lang genoeg hebben geweekt moeten ze drogen. Neem hiervoor 2 schone theedoeken. Leg de frieten op een theedoek en leg de andere theedoek er over heen. Laat de frieten een half uur tot een uur drogen. 



Als de frieten lekker droog zijn kun je ze gaan voorbakken in de airfryer. Ik heb zelf een Actifry van Tefal. Voorbakken moet in kleine porties, net zoals bij frituren. Doe de eerste portie in de airfryer en doe er 1 eetlepel olijfolie overheen. Bak nu 20 minuten. Laat de friet uitlekken in een vergiet en bak de volgende portie. Ga zo door tot alle friet is gebakken. 




Als de friet is afgekoeld kan je het in 2 grote porties verdelen, je hebt dan echt een heel vol bord met friet, en invriezen, of direct afbakken natuurlijk! 15 minuten afbakken in de airfryer is voldoende. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten