Zoeken in deze blog

dinsdag 7 mei 2019

Stifado van Jamie Oliver


Ik ben fan van Jamie Oliver, ik heb veel van zijn boeken op de plank staan en ik zit dus ook regelmatig door een van zijn kookboeken te bladeren. Dit recept komt uit zijn boek 'Jamie's Reizen', maar ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan. Het is een heerlijk recept voor op een druilerige dag (vooral in de herfst of winter maar het voorjaar kan ook wel eens druilerig zijn). Het ruikt echt heerlijk! Lekker met pilavrijst, aardappelpuree of een lekker boerenbrood. 

Bijna elk weekend kook ik voor mijn ouders, mijn vader kan niet koken en heeft vorig jaar een beroerte gehad en mijn moeder heeft naast zware long- en rugproblemen ook reumatische ontstekingen aan haar handgewrichten. Hierdoor kan zij moeilijk eten maken, het doet pijn en het kost haar te veel energie. Als ik kom koken neem ik de ingrediënten zelf mee en ik maak iets waar ze allebei in ieder geval 2 dagen van kunnen eten. Mijn ouders kiezen zelf uit waar ze trek in hebben en als er even geen inspiratie is dan duik ik mijn boeken in of zoek ik het internet af voor een lekker recept. De ene keer heb ik iets minder tijd en wordt het een snel recept, de andere keer nemen we lekker de tijd en dan maak ik bijvoorbeeld een gerecht zoals deze Stifado. 


Dit heb je nodig voor ca. 6 personen:
800 gram sukadelappen, in stukken gesneden van 2x2 cm
olijfolie
3 uien (rode of witte), in kwarten
1 el rozijnen, grof gehakt
400 gram tomatenblokjes (blik)
1 blikje tomatenpuree
zout en peper
citroensap

Marinade:
1 tl pimentpoeder
6 kruidnagels
4 tenen knoflook
3 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
1 tl gedroogde oregano
125 ml droge rode wijn
4 el rode wijnazijn

Zo maak je het:
Doe het pimentpoeder, de kruidnagels, knoflook en een snufje zout in een vijzel en stamp het fijn tot het een pasta wordt. Doe de pasta in een grote kom, snipper er de laurierblaadjes over en doe er de rest van de ingrediënten voor de marinade bij. Hussel het vlees er goed door en dek af met folie. Zet de kom minimaal 2 uur in de koelkast. Voor een nog lekkerder resultaat laat het de hele nacht marineren. 

Doe olijfolie in een grote braad[pan op matig vuur en fruit de uiten ongeveer 10 minuten. Doe het vlees met de marinade, de gehakte rozijnen, de tomaten en de tomatenpuree erbij eng iet er zoveel water over dat alles net onderstaat. Voeg naar smaak peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat het 1,2 tot 2 uur sudderen. Haal daar het deksel van de pan af en laat het nog 45 minuten zachtjes pruttelen of iets korter tot het vlees lekker mals is en de saus dik genoeg. Voeg een kneepje citroensap toe. 

Als garnering kan je nog wat blaadjes peterselie fijnhakken en die erover strooien als het wordt geserveerd. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten