Al een tijdje maak ik zuurdesem van mais- en van havermeel. Hiermee maak ik brood voor mijn zoon die het heel lekker vindt! Het is qua structuur heel anders dan gewoon tarwebrood omdat het de gluten mist. Maar doordat het zuurdesem zorgt dat het brood rijst is het toch best nog wel luchtig. Zuurdesem is wel een apart goedje vind ik zelf. Het is een soort huisdier die op een bepaalde manier mysterieus is, ik heb nog niet al haar geheimen ontdekt. De ene keer gaat het heel goed met desempje (zo noem ik ze) en de volgende dag staat de pluis er op en kan ik desempje door het riool spoelen.
In feite is het niet moeilijk om een zuurdesemstarter te krijgen. Zolang je maar aandacht besteed en het desempje met liefde behandeld. Je kunt ook andere glutenvrije melen gebruiken om desem te maken, hoewel rijstmeel niet werkt. Teffmeel schijnt heel snel actief te zijn, maar die moet ik zelf ook nog proberen. Maismeel is redelijk actief en je zult snel bubbels zien verschijnen, ook groeit het best snel. Havermeel daar in tegen is heel lui! Bijna geen bubbel te zien en groeit ook niet echt. Havermeel moet ook meer water hebben dan maismeel bijvoorbeeld. Ook is een iets langere rijstijd bij haverdesem nodig dan bij maisdesem. Haverdesem rijst meer in de oven dan daar buiten, maar verkort zeker niet de rijstijd!
Om een desemstarter te maken heb je niet veel nodig. Een schone weckpot, warm water, meel en een schone lepel.
Dit heb je nodig om een desemstarter te maken:
25 gr meel
35 gr warm water
Zo maak je het:
Doe het meel en het warme water in een weckpot en roer goed door. Maar de zijkanten schoon met een nat keukenpapiertje. Doe de deksel losjes op de pot (dus zonder de siliconen ring), sluit de pot dus niet af!
Roer het desem 's ochtends en 's avonds door gedurende 1 dag. Op dag 3 ga je het desem weer voeren. Voeg 25 gram meel en 35 gram water toe en roer weer goed door. Vergeet niet het glas van binnen schoon te maken met een nat keukenpapiertje. Voeg nu iedere dag steeds iets meer meel en water toe. Ik doe het zelf een beetje op gevoel. Naarmate je desem groeit moet zij namelijk ook meer eten. Eigenlijk heel logisch natuurlijk. Na 7 dagen kan je er mee gaan bakken. Als je er aan ruikt dan ruikt het een beetje naar bier.
Als je een tijdje het desem niet nodig hebt bewaar haar dan in de koelkast, nu wel met de siliconen ring ertussen en volledig afgesloten. 1 a 2 keer voeren per week is dan voldoende. Heb je het desem weer nodig haal haar dan de avond voordat je wilt gaan bakken uit de koelkast, voer haar en doe de deksel losjes op de pot en zet haar op een warme plek. 's ochtends zal zij weer actief zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten