Zoeken in deze blog

maandag 13 mei 2019

Cajun Jambalaya



Jambalaya is een beetje het midden tussen risotto en paella. De rijst doet denken aan risotto terwijl de garnalen, chorizo en de kip doen denken aan paella. Jambalaya is een gerecht met Spaanse en Franse invloeden uit de staat Louisiana - VS. Er zijn twee verschillende soorten jambalaya: de Creoolse versie, deze bevat ook tomaten en komt uit New Orleans en de Cajun versie en die komt uit het zuidwesten van Louisiana en bevat geen tomaat. 

Ik heb deze keer een Paleo versie gemaakt van de cajun jambalaya en die is erg goed gelukt al zeg ik het zelf. Als je geen Paleo volgt dan kan je natuurlijk dit gerecht met rijst eten in plaats van pastinaakrijst. Maar ook met pastinaakrijst is het een lekker gerecht! Het enige is dat pastinaakrijst niet zo goed vocht opneemt als gewone rijst dat doet. Het zal dus wat nattig blijven. 

Dit heb je nodig voor ca. 6-8 personen:
12 grote garnalen, gepeld en schoon met staart er nog aan
2 kipfilets in kleine blokjes
200 gram chorizo in dunne plakjes
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayenne peper
2 tl paprikapoeder
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde oregano
2 el kokosolie
1 ui, fijn gesneden
1/2 groene paprika
1/2 rode paprika
2 tl Sriracha (zelf gemaakt) 
400 gram pastinaakrijst
1 ltr kippenbouillon, zelf getrokken of bouillon van het merk Fundo
sap van een halve citroen
2 blaadjes laurier

Zo maak je het: 
Houdt de garnalen en de kip apart van elkaar. Meng de specerijen door elkaar en verdeel over de kip en de garnalen. Voeg peper naar smaak toe. Laat dit 10 minuten intrekken, terwijl je de andere groente snijdt. 
Verhit 2 el kokosolie in een grote hapjes- of braadpan op medium hoog vuur. Voeg de kip toe en bak deze rondom bruin en gaar. Voeg de chorizo toe en bak 3 minuten mee. 
Voeg de ui en de paprika toe en bak tot de uien zacht zijn. Doe de Sriracha, de bouillon en de laurier erbij en breng aan de kook, zet het vuur dan zacht zodat het zachtjes pruttelt. Laat het 15 minuten sudderen. Voeg daarna de pastinaakrijst en de garnalen toe en laat het nog 10 minuten zachtjes pruttelen. 
Roer het citroensap erdoor en breng indien nodig op smaak met peper en zout. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten