Zoeken in deze blog

maandag 3 juni 2019

Haverbrood met haverdesem - RED

Zuurdesembrood van glutenvrij desem. Ik heb een tijdje moeten zoeken op internet en vond uiteindelijk het blog van das andere koek. Zij legt goed uit hoe je een starter maakt. Naast uitleg over hoe je een desemstarter moet maken kun je er ook recepten vinden. Ik heb op dit moment een haverdesem en een maisdesem in de koelkast staan. Haverdesem is een wat luie variant die wat meer water nodig heeft terwijl mijn maisdesem vrij actief is en veel bubbels en luchtbelletjes heeft. Het hieronder beschreven brood heeft haverdesem als rijsmiddel en zowel mais- als havermeel als ingrediënt. Je hoeft niet te kneden alleen maar te roeren. Dat is dan wel weer een voordeel. 


Ik maak zeker om de week een aantal broden, doordat ik 2 starters heb kan ik meestal 4 broden maken. En aangezien de sneetjes niet zo groot zijn als van een normaal brood eet onze zoon 3 sneetjes als ontbijt en 3 sneetjes als lunch. Dus dan gaan de broden vrij snel. Het maken van 4 broden verdeel ik over 2 dagen. Het rijsproces bij desembrood is erg lang en het is dus belangrijk om op tijd te beginnen zodat je niet tot 's avonds laat aan het wachten bent totdat de broden voldoende zijn afgekoeld om ze in een plastic zak te doen. 
Ik begin meestal rond 9 uur 's ochtends en rond 7 uur 's avonds kunnen de broden de oven in. Je hoeft niet te kneden, alleen te roeren en veel te wachten. Onze zoon vind de broden erg lekker, ze smaken niet naar brood uit de supermarkt of van de bakker. Verre van dat zelfs. Maar na een flinke periode van alleen maar rijstwafels is dit een welkome afwisseling en het lijkt toch best wel op brood. 

Dit heb je nodig voor 1 brood: 
200 gram havermeel
200 gram maismeel (geen polenta en geen P.A.N. maismeel)
300 gram haverdesem 
400 gram warm water
9 gram zout
20 gram olijfolie
ca. 100 ml warm water

Zo maak je het: 
Meng in een grote mengkom de melen, het desem en het water goed door elkaar. Het is nu een vrij dikke massa. Dek af en zet het minstens 2 maar liever 3 uur weg op een warme plek. 



Bekleed ondertussen een broodvorm met bakpapier en vet in met gesmolten of zachte ghee, NIET met olijfolie invetten want dan blijft je brood kleven. 



Na het rusten voeg je het zout en de olijfolie toe. Roer door en voeg nu geleidelijk het water toe, roer goed door en zorg dat het water helemaal is opgenomen voordat je nog meer water toevoegt. Het moet de dikte hebben van dikke yoghurt die langzaam van je lepel afloopt. 




Schep het 'beslag' nu in de broodbakvorm en dek af met een douchemuts of een vochtige theedoek en zet weg op een warme plek. Laat het 6, maar liever 8 uur rijzen. 



Verwarm de oven voor op 220 graden en zet op een rooster er onder een lege ovenschaal die je mee verwarmt. Als de oven op temperatuur is, giet dan een beker water in de ovenschaal en zet het brood op een rooster erboven in de oven. Bak nu 15 minuten. 



Verlaag na 15 minuten de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood nog 50 minuten. 

Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster even afkoelen, haal het dan uit de vorm en laat het op het rooster volledig afkoelen. 



Als het brood volledig is afgekoeld kan je er plakjes van snijden en deze kunnen worden ingevroren. Ontdooien gaat het beste in een broodrooster. In de magnetron kan ook maar dan wordt het toch iets meer kruimeliger. 

Door het gebruik van het desem is er luchtigheid gecreëerd in het brood, maar het zal niet zo smaken en zacht zijn als een tarwebrood. Onze zoon eet zijn brood nu het liefst met suiker of zelfgemaakte mango jam. Maar voordat hij suiker mocht at hij het liefst zijn brood met zelfgemaakte gebraden kalkoenfilet. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten