Rijst kroepoek - RED
Ooit kocht ik bij de toko rijstvlokken, dat zijn grote vierkante 'vlokken' en ze zijn ook nog eens keihard! Ik had geen idee wat ik er mee moest doen en ze lagen al een hele tijd in een hoek in de kast. Zonde om weg te gooien vond ik. Tot ik een recept kreeg van iemand die ook met haar gezin het RED dieet volgt. En het is zo super simpel! Ik heb het vandaag voor het eerst gemaakt, binnen 10 minuten klaar en dan heb je dus een heerlijke snack, en natuurlijk ook lekker bij rijst! Het viel hier bij iedereen in de smaak!
Bij de natuurvoedingswinkel kan je ook rijstvlokken kopen maar dat zijn hele kleine platte rijstkorrels, daarmee kan je deze rijst kroepoek niet maken. Je hebt echt de grote vierkante, harde vlokken nodig die je bij de toko koopt. De verpakking ziet er als volgt uit:
Het is ook handig om een thermometer te hebben waarmee je de temperatuur van de olie kunt meten, bij de IKEA bijvoorbeeld hebben ze een handige en die is niet duur, maar ik gebruik er een die je aan de rand van de pan kunt klemmen. Heb je geen thermometer dan kan je af en toe testen door 1 rijstvlok in de olie te doen en te kijken of deze veranderd in kroepoek.
Zoals gezegd is dit een super simpel en supersnel recept!
Dit heb je nodig voor ca. 1 portie:
2 flinke handen rijstvlokken
milde olijfolie
eventueel wat zout
Schenk in een steelpan met dikke bodem en laag olie van ongeveer 1 cm en zet het vuur hoog. Hang de thermometer in de olie en verwarm de olie tot de thermometer 100 graden aangeeft.
Doe nu ongeveer 5 rijstvlokken in de olie en neem afstand want het spettert zodra je de rijstvlokken in de hete olie doet! Na ongeveer 5 seconden zijn de rijstvlokken veranderd in kroepoek en is het spetteren gestopt. Je weet in ieder geval zeker dat je je keuken na het bakken weer moet boenen en moet ontvetten. Schep de kroepoek met een schuimspaan uit de olie en laat het uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de rijstvlokken. Eventueel kan je wat zout over de kroepoek strooien.
Je kunt de olie meerdere keren gebruiken om kroepoek te bakken. Laat het afkoelen, eventueel zeven en bewaar in een afgesloten bakje. Na een keer of 6 kroepoek bakken is het verstandig om weer verse olie te gebruiken.
Op de zelfde manier kan je ook mihoen bakken en dan heb je dus mihoen chips.
wij beginnen 25 september met het RED-dieet. zou ik jou kunnen mailen voor wat recepten
BeantwoordenVerwijderen